Ce este un tracker?
Raspuns: Un tracker este o aplicatie(site) care are urmatoarele functii: indexeaza torrentele intr-o baza de date (adica le pune intr-un loc si permite utilizatorului sa le descarce) si tine evidenta peerilor (adica stie cine sta la seed, cine este leecher, ce IP are, cat a downloadat si uploadat fiecare etc.) Ce este un torrent?
Raspuns: Torrentele sunt niste fisiere(.torrent) de mici dimensiuni ce contin informatii referitoare la fisierele pe care le contin, adresa de announce a tracker-ului, hashkey etc. (de exemplu, torrentul Lucky.Number.Slevin.2006.720p.HDDVD.x264-ESiR contine informatii despre arhivele din el, adresa de announce a tracker-ului etc.)
Ce este un client BitTorrent?
Raspuns: Un client BitTorrent este un program ce permite descarcarea de fisiere.
Am gasit o multime de clienti BitTorrent. Pe care sa il folosesc?
Raspuns: Daca sunteti utilizator de Windows, recomandarea staff-ului este µTorrent - un client micut, usor de folosit care cauzeaza cele mai putine probleme.*Gasiti linku de download in josul pagini* Daca folositi Linux sau Mac OS X, este recomandata instalarea clientului Azureus.
Ce este un seeder? Dar un leecher?
Raspuns: Un seeder este o persoana care are torrent-ul complet (absolut toate fisierele din el) si isi tine clientul BitTorrent deschis pentru a il imparti si cu ceilalti utilizatori. Un leecher este o persoana care downloadeaza continutul unui torrent, fara a avea inca toate fisierele. In momentul in care termina de downloadat devine automat seeder.
Ce este ratia?
Raspuns: Ratia este un simplu numar, calculat prin impartirea Uploadului la Download. Pe scurt, daca un user X are Upload 10 GB si download 20 GB, ratia lui este 10/20 = 0.500
De ce e bine sa am o ratie mare?
Raspuns: Este in interesul tuturor ca fiecare sa imparta cat mai mult cu ceilalti ce a downloadat. Pentru a avea release-uri de calitate si viteze bune de download, este important ca fiecare user sa ramana la seed cat mai mult cu torrentele. Pentru a garanta binele tuturor si pentru a preveni hit'n'runerii sistemul va dezactiva automat dupa o vreme conturile cu o ratie proasta (mai mica de 0.400).
Ok, ok, am priceput ce e cu ratia...cum reusesc sa am o ratie buna?
Raspuns: Raspunsul este foarte simplu. Cea mai buna metoda pentru a te asigura ca ai o ratie buna si nu esti penalizat de sistem este seeding-ul. Tot ce trebuie sa faci pentru a sta la seed este sa nu inchizi clientul bittorrent in momentul in care ai terminat de descarcat un torrent, ci sa il lasi la seed cat mai mult timp. O solutie utila recomandata celor cu ratii mici este sa descarce torrentele cu eticheta FREE, in cazul acestora contorizandu-se DOAR upload-ul.
Am viteza de upload foarte mica, iar ratia mea are de suferit. Ce pot face?
Raspuns: PProblema tine de ISP-ul (firma de la care ai net) tau care iti ofera o banda mica de upload. O solutie ar fi schimbarea providerului cu unul care ofera o banda mai mare de upload sau tinerea la seed pentru o perioada mai lunga a torrentelor.
Ce semnificatie are acel Connectable si cu ce ma afecteaza pe mine?
Raspuns: Acel connectable este un indicator. Daca el indica "Yes" inseamna ca toate merg bine si nu aveti de ce sa va faceti griji. Daca el indica "No" inseamna ca trackerul a detectat o problema cu conexiunea pe care o ai. Pe scurt, tu te poti conecta la alti utilizatori si sa tragi de la ei, dar ei nu se pot conecta la tine. Aceasta poate fi o problema serioasa, deoarece nu iti ofera posibilitatea de a face upload cum trebuie.
Imi apare Connectable: No!! Ce pot face?
Raspuns: In primul rand, este indicat ca aplicatia bittorrent sa aiba drepturi depline permise din firewall. Puteti incerca sa dezactivati firewall-ul si sa vedeti daca apareti conectabil. Aveti Internet prin intermediul unui router? Atunci trebuie sa deschideti portul pentru conexiuni. Pe scurt, trebuie sa intrati pe http://portforward.com/routers.htm, sa va gasiti modelul de router si sa urmati indicatiile pentru a va deschide portul. Dupa ce deschideti acest port in router, asigurati-va ca el se regaseste si in setarile clientului bittorrent.
Continuare Jos